SchneekanoneSneeuwkanonnen al sinds 1994 in gebruik in Wintersport-Arena Sauerland

Sneeuw is een waardevolle grondstof en zelfs wit goud voor druk bezochte pistes. Moeder natuur geeft ons niet altijd voldoende en daarom helpen de exploitanten van liften haar een handje. En dat niet alleen de laatste tien jaar, zo blijkt uit een interessant overzicht van de Wintersport-Arena Sauerland. Daar kan 90% van de pistes door 450 conventionele sneeuwkanonnen van een witte laag worden voorzien. „Dat doen we niet om tegen de klimaatveranderingen in te werken, maar voor onze gasten die graag komen skiën en voor onze toeristische bedrijven“, aldus voorzitter Michael Beckmann van Wintersport-Arena Sauerland.
De sneeuwkanonnen zijn in de veertiger jaren in Canada uitgevonden. De Duitse uitvinder Fritz Jakob bracht het principe naar Europa. Aan het einde van de jaren zestig waren er ook in het Sauerland de eerste testen voor de productie van kunstmatige sneeuw en dat alles werd herhaald in de winter van 1994/95. Maar de productie van deze kunstsneeuw was moeizaam, omdat de buitentemperatuur voor een goede kwaliteit sneeuw vijf graden onder nul en lager moest zijn.
Daarna ging het snel in de sneeuwarme negentiger jaren. Binnen elf jaar werd liefst 95 miljoen euro geïnvesteerd in de Wintersport-Arena Sauerland, o.a. in sneeuwkanonnen die bij een buitentemperatuur van twee graden onder nul -afhankelijk van de luchtvochtigheid- sneeuw maken uit puur, helder water.snowmaker
Inmiddels bedient Winterberg zich van de nieuwste innovatie: de Snowfactory van TechnoAlpin. De voor heel Europa nieuwe machine produceert onafhankelijk van de buitentemperatuur in het skigebied Ruhrquelle 230 m3 sneeuw per dag.Sinds 15 november wordt daar een piste van kunstsneeuw aangeboden.
En bij de Winterberg Remmeswiese is een andere installatie in planning, maar dit seizoen nog niet inzetbaar. Dat is de All Weather Snow Maker, die dagelijks tot 200 m3 sneeuw maakt, ook uit puur, helder water. Regulier loopt het winterseizoen in de Wintersport-Arena Sauerland van december tot en met maart. „We willen het seizoen niet eerder van start laten gaan, maar onze gasten, ook uit Nederland en België, meer sneeuwzekerheid bieden“, aldus Michael Beckmann.
Foto: Wintersport-Arena Sauerland

 

Herbst 2013

WOLL is het tijdschrift van onze regio voor onze regio. Vier keer per jaar rapporteren we verhalen en nieuws uit onze regio - de Sauerland.

 

 

 

Laatste berichten
Contact

WOLL-Magazin
Kückelheim 11
57392 Schmallenberg

 

Telefon: +49 2971 87087
Telefax: +49 2971 87043

 

E-Mail:
redaktion@woll-magazin.de

 

 

Hennesee Grafschaft Zomer Kahler Asten Steig Hoher Knochen Rothaarsteig am Kahlen Asten

 

Meest gelezen