MonumentenrallyLeuk Nederlandstalig boekje voor jongeren-speurtocht door historische binnenstad van Schmallenberg

In Schmallenberg verscheen het Nederlandstalige boekje „Monumentenrally met Willy Speurneus“. Het grappige boekje met 24 gemakkelijk te beantwoorden vragen en informatie toegesneden op kinderen en jongeren leid je op een aangename, spannende en leerzame manier door de oude binnenstad.

Wat is er zo bijzonder aan Schmallenberg? Wel, een verwoestende brand legde in 1822 de oude binnenstad helemaal in as. Van de ca. 150 gebouwen bleven slechts 17 huizen en de parochiekerk gespaard. In snel tempo werd de stad opnieuw opgebouwd en wel volgens de normen van die tijd.

De historische stadskern heeft nu een oppervlakte van 22 ha. Kenmerkend is de plattegrond in de vorm van een ladder met twee evenwijdig lopende straten (de Oost- en Weststraat) en vijf dwarsstraten (de sporten van de ladder). Alle langs de straat vrijstaande gebouwen hebben twee verdiepingen, staan keurig in het gelid en hebben o.a. een dak van leisteen, alsmede gevels van vakwerk, leisteen of wit pleisterwerk. De speurtocht doet alle plekken aan, die de moeite van het weten waard zijn. Wist je dat Schmallenberg zijn naam kreeg van de „Schmalen Burg“, een burcht die vroeger het Klooster van Grafschaft moest beschermen?

Het boekje is verkrijgbaar bij de Gasteninformatie Schmallenberger Sauerland in het Hout- en Toerismecentrum aan de Poststraat 7. Daar ontvangen de kinderen ook hun oorkonden en buttons als herinnering aan deze speurtocht. Je kunt het ook downloaden onder: http://issuu.com

Herbst 2013

WOLL is het tijdschrift van onze regio voor onze regio. Vier keer per jaar rapporteren we verhalen en nieuws uit onze regio - de Sauerland.

 

 

 

Laatste berichten
Contact

WOLL-Magazin
Kückelheim 11
57392 Schmallenberg

 

Telefon: +49 2971 87087
Telefax: +49 2971 87043

 

E-Mail:
redaktion@woll-magazin.de

 

 

Hennesee Hennesee Fachwerkhäuser Sunset Lennetal Hoher Knochen

 

Meest gelezen