SchnadegangDe Schnadegang: een oud Sauerlands gebruik

De komende maanden trekken ze weer langs de grenzen van dorpen en steden in het Sauerland: de Schnadegang of Schnadetocht. Deze „grenscontroles“ zijn in veel plaatsen een oeroud gebruik dat met grote ijver in stand wordt gehouden. Het woord „Schnade“ is familie van „Schneise“ en betekent gewoon „grens“. Oorspronkelijk dienden beekjes, riviertjes en heggen als grensmarkering van een dorp of stad. Pas vanaf de 17de eeuw zijn in het Sauerland grensstenen ingevoerd als grensmarkering.

 

SchnadesteinIn de tijd dat er nog geen kadaster was, gingen de mannen op gezette tijden op stap om te inspecteren of de grensstenen nog op de juiste plaats stonden. Want het naburige dorp kon die stenen anders hebben gezet om hun grondgebied te vergroten. Werd de eigen grenssteen op de juiste plaats gevonden, dan werden de deelnemers aan de Schnadegang een voor een vastgepakt en drie keer stevig met hun achterwerl tegen de steen geduwd. Op die manier vergaten de mannen beslist niet meer waar de steen stond en dus de grens verliep. De pijn werd vroeger al snel vergeten, omdat ter plekke een jenevertje werd gedronken op de goede afloop.

De autoriteiten hadden gemengde gevoelens over het uitgelaten handelen van de Schnadebroeders. Na de invoering van het kadaster vanwege de ingevoerde grondbelasting, werden de Schnadegangen door het ministerie van Binnenlandse Zaken van Pruisen in 1817 als „onnodig“ verklaard. En in 1841 werd deze traditie in het Sauerland verboden, omdat er zelfs een dode en vele gewonden waren gevallen. Enkele jaren later werd het evenement door de Pruisische Koning Friedrich Wilhelm IV weer toegestaan in Brilon. Maar ook elders in het Sauerland rond Sundern, Hallenberg en Schmallenberg wordt deze traditie nog altijd in ere gehouden.

Foto’s Schnadegang Brilon: Peter Padberg, Brilon

Foto: Schnadestein: Kur- und Freizeit, Schmallenberg

Herbst 2013

WOLL is het tijdschrift van onze regio voor onze regio. Vier keer per jaar rapporteren we verhalen en nieuws uit onze regio - de Sauerland.

 

 

 

Laatste berichten
Contact

WOLL-Magazin
Kückelheim 11
57392 Schmallenberg

 

Telefon: +49 2971 87087
Telefax: +49 2971 87043

 

E-Mail:
redaktion@woll-magazin.de

 

 

Stausee Hennesee Kloster Grafschaft Kahler Asten Steig Marpe Heidschnucke am Kahlen Asten

 

Meest gelezen