kahler-astenFraaie vergezichten van Kahler Asten bij Winterberg

De huisberg van Winterberg is de „Kahler Asten“. Met zijn 841,5 meter geldt hij als de „vader van alle Sauerlandse bergen“. Het is de meest bekende en bezochte berg van het Sauerland. Hij ligt op 5 km van Winterberg en vormt feitelijk het middelpunt van het Hochsauerland.

Op de berg ligt een uitgebreid net van wandelpaden over dit gebied met zijn hoogheide en met de door de wind grillig gevormde bomen. Er is daar een leerpad aangelegd, een klein natuurmuseum en een informatiecentrum. Het museum en informatiecentrum bevinden zich in de uitkijktoren, waarin ook een weerstation is gevestigd. Vanaf het uitkijkplatform op 862 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht over het Sauerland en het Wittgensteiner land naar het zuiden. En als het weer echt meezit, dan kan je in het noordoosten zelfs de Brocken, de hoogte berg van de Harz, zien liggen. En loop je op de Kahler Asten 200 meter in westelijke richting, dan sta je voor de bron van het riviertje Lenne.

Nog wat getallen: de Astentoren is 20 meter hoog. De Kahler Asten mét toren komt 862 meter boven NAP uit. Het gemoedelijke café-restaurant aan de voet van het weerstation is tegelijk het hoogst gelegen van de deelstaat NRW. Om in de toren op het eerste platform te komen, moet je 80 treden omhoog. Naar het bovenste platform zijn het nog eens 108 treden. Voor de beklimming van de toren moet je één euro meenemen. Maar je bent dan zeker niet de enige, die deze tocht maakt. Van de jaarlijks 500.000 bezoekers aan de Kahler Asten, beklimmen er 150.000 deze toren. En die worden vaak beloond met een fraai uitzicht.

Herbst 2013

WOLL is het tijdschrift van onze regio voor onze regio. Vier keer per jaar rapporteren we verhalen en nieuws uit onze regio - de Sauerland.

 

 

 

Laatste berichten
Contact

WOLL-Magazin
Kückelheim 11
57392 Schmallenberg

 

Telefon: +49 2971 87087
Telefax: +49 2971 87043

 

E-Mail:
redaktion@woll-magazin.de

 

 

Hennesee Oberkirchen Kloster Grafschaft Zomer Heilig Kreuz Kapelle Wormbach Sunset

 

Meest gelezen